Що таке біржова склянка у трейдингу

Сьогодні практично кожен може купити цінні папери. Але при цьому велике значення має, коли робити угоду. Для прийняття обґрунтованих та ефективних рішень трейдери використовують різні інструменти. Один з них — біржова склянка, відомий також як склянка котирувань або Depth of Market (DOM), книга наказів, глибина ринку. Багато досвідчених учасників біржового ринку вказують, що торгувати по ньому зручно. Розповідаємо, що таке склянка у трейдингу та як її використовувати.

Склянка на біржі: що це простими словами

Біржова склянка — це подання потоку заявок на продаж/купівлю цінних паперів, дериваційних, товарних чи валютних контрактів у вигляді електронної таблиці. Усі заявки містять інформацію про ціну та кількість активів. Біржа надає її брокерам, а вони вже трейдерам. Брокер сам визначає, які налаштування склянки будуть за замовчуванням.

Навіщо потрібна склянка котирувань? Вона дає можливість трейдерам:

  • спостерігати поточні ринкові ордери та його обсяги;
  • точно зрозуміти настрої гравців ринку;
  • оцінити дисбаланс попиту та пропозиції, найбільш ліквідні цінові рівні.

Склянка в трейдингу відображає лише лімітні заявки, тобто ті, для здійснення яких ціна повинна бути не вищою/нижчою за певний рівень. Ринкові виконуються миттєво. Умовні за їх відповідності певній умові перетворюються на лімітні чи ринкові. На деяких торгових майданчиках, зокрема NYSE, за однією заявкою може стояти кілька продавців/покупців. При цьому їхня кількість не відома. У DOM відображається загальний обсяг та кількість паперів.

Як правильно дивитися склянку на біржі

Склянка котирувань зазвичай складається з двох основних полів — верхнього, який містить заявки на продаж (Ask), та нижнього, де розміщені ордери на купівлю (Bid). Перші виділяють червоним кольором, другі — зеленим.

У центральній частині склянки зазвичай розташовуються найкращі ордери. Це означає, що вони мають найвищу ціну на покупку і найнижчу — на продаж. Різницю між цими значеннями називають спредом. Чим менший його показник, тим ліквіднішим є ринковий лот. І тут він може становити лише кілька копійок.

Як торгувати на біржі по склянці

Аналізуючи склянку цін, трейдер може зрозуміти, в який момент краще робити угоду. Вона має можливість визначити, куди прямуватиме ринок — рости чи падати. Ефективний аналіз та прогнозування дозволяють проводити такі маніпуляції:

  1. Оцінка найкращих ордерів. Починати роботу слід з аналізу заявок у центрі DOM. Необхідно дивитися на їхніх обсяги, оскільки можуть давати уявлення про силу поточного руху.
  2. Аналіз спреду. Як уже говорилося, вузька різниця між цінами на купівлю та продаж говорить про ліквідність активу. Широкий спред вказує на низьку активність на біржі.
  3. Аналіз концентрації ордерів. Потрібно переглядати верхній та нижній рівні склянки. Це дозволяє визначити, чи є велике скупчення ордерів. Висока кількість заявок Ask може вказувати на можливе зниження котирувань, а велика кількість Bild — на ймовірне зростання.
  4. Відстеження змін. Поява нових ордерів та зникнення старих може сигналізувати про можливі зміни у напрямку руху цін.
  5. Перевірка на різних часових горизонтах. Розглядати біржову склянку варто як на коротких, так  і на довгих проміжках. Це дозволяє краще зрозуміти поточну ситуацію та майбутні тенденції.

Коли таблицю наповнено ордерами, заявки з менш вигідною ціною видаляються, а з найкращою — закриваються.

Як склянка впливає на ціну акції

При аналізі ситуації на біржі трейдери звертають увагу на середні та особливо великі заявки. Це дозволяє зрозуміти, як тиск учасників ринку діє на вартість цінних паперів.

Висока концентрація ордерів на покупку може свідчити про високий попит на акцію. Це часто призводить до збільшення її вартості, оскільки покупці готові заплатити вищу ціну, щоб виконати свої заявки. З іншого боку, велика кількість ордерів продажу може вказувати на високу пропозицію активів, що часто стримує зростання котирувань або навіть призводить до їх зниження.

Заявки у книзі наказів можуть створювати рівні підтримки та опору. Наприклад, коли торгова склянка містить значну кількість ордерів на купівлю на певному рівні вартості, це може створити рівень підтримки, що запобігатиме зниженню ціни акції. Відповідно велика кількість заявок на продаж за конкретною вартістю може створити рівень опору, який стримує подальше зростання котирувань.

Висновок

У біржової торгівлі склянка котирувань є потужним інструментом. Завдяки її аналізу трейдер визначає, біля якої ціни у конкретний момент зосереджено інтерес інших учасників. Динаміка ордерів та угод у DOM дає можливість визначити ліквідність активу. Починати читати склянку необхідно з центральної її частини — з ціни, якою ведуться торги та виконуються ордери. Уважність та досвід при аналізі цього інструменту допоможуть зберегти та примножити свої інвестиції.