Що таке ліквідність у трейдингу та як її оцінювати

Ліквідність є одним із ключових факторів, на який звертають увагу трейдери при виборі активів для торгівлі. Якщо говорити простими словами, то вона показує, наскільки легко та швидко можна купити чи продати цінні папери за ціною, близькою до ринкової. Від цього показника залежить, чи зможе трейдер вийти з угоди в потрібний момент з мінімальними втратами. Розповідаємо, що таке ліквідність у трейдингу. Як її оцінювати та в чому її важливість для успішного трейдингу.

Як оцінити рівень ліквідності у трейдингу

Хоча не існує універсальної кількості акцій, яка могла б точно визначити ліквідність, є важливі параметри, які допомагають оцінити, наскільки актив ліквідний. Звернути увагу слід на такі фактори:

  1. Спред між цінами попиту (бід) та пропозиції (аск). Бід — це найбільша сума, яку покупці готові заплатити за акцію, а аск — найнижча вартість, за якою продавці готові її продати. Чим менша різниця між ними, тим вища ліквідність. Наприклад, якщо бід на акцію АВС становить $10, а аск — $11, це досить великий спред. Така ситуація свідчить про низький обсяг торгів. Коли бід становить $10, а аск — $10,05, це мінімальний спред. Угода з великою ймовірністю відбудеться швидко, що говорить про високу ліквідність.
  2. Об'єм торгів акціями. Чим він вищий, тим легше і швидше можна знайти покупця чи продавця. Високий обсяг торгів свідчить про активний ринок, де багато учасників, готових купити чи продати актив. Навпаки, за низького показника часто виникають труднощі для виходу з позиції за бажаною ціною. Неліквідні акції можуть залишатися в портфелі довше. Це може суттєво знизити потенційний прибуток, оскільки не вдасться реалізувати активи, коли ціна максимально вигідна. 
  3. Спред та обсяг у комплексі. Ці показники тісно пов'язані між собою. Якщо спред завжди великий, то обсяг торгів, зазвичай, низький, а ліквідність слабка. Коли він невеликий, це зазвичай свідчить про великі обороти угод та можливості купити/продати актив за ціною, близькою до ринкової.

Необхідно знати, що таке поняття, як ліквідність акції, є змінною характеристикою. Показник змінюється залежно від ринкових умов та поведінки учасників. Він може коливатися протягом дня, тижня або місяця залежно від різних факторів: новин компанії, стану економіки або зміни у попиті та пропозиції на ринку.

Ліквідність у трейдингу є скоріше якісним, а не кількісним показником. Немає єдиного обсягу акцій, який би визначав її. Кожен актив має свої унікальні умови для купівлі/продажу. Компанії з високою капіталізацією, що котируються на фондових ринках, пропонують ліквідні папери. До них, зокрема, належать акції Tesla Inc, Apple Inc, Amazon.com Inc.

Як функціонує ліквідність на біржі

Перш ніж почати інвестувати та вести торгівлю на фінансових ринках необхідно враховувати ліквідність активів. Вона визначає зручність та безпеку трейдингу, а також величину витрат та ризиків. Важливість цього показника пояснюють такі фактори:

  1. Можливість швидкого продажу активів. Високоліквідні активи можна продати практично будь-якої миті без істотних втрат за ціною. Це особливо важливо для трейдерів, які мають оперативно реагувати на зміни ринкової ситуації.
  2. Зниження волатильності. На ліквідних майданчиках ймовірність різких стрибків цін нижча, оскільки значна кількість учасників забезпечує її стабільність. Коли на біржі є багато покупців і продавців, коливання котирувань відбуваються плавніше, що скорочує ризики.
  3. Зниження торгових витрат. Висока ліквідність ринку мінімізує спреди, також інші торгові витрати, зокрема комісії брокерів. Що більше учасників на біржі, то конкурентнішими є умови торгівлі. Це дає можливість трейдерам здійснювати угоди, мінімізуючи витрати.
  4. Велика кількість інформації. Як мовилося раніше, за високої ліквідності біржі перебуває багато учасників, що визначає його прозорість. Активні торгівельні майданчики приваблюють більше аналітиків, новин та досліджень. Це сприяє кращому розумінню стану ринку та перспектив активів. Спрощений доступ до інформації допомагає трейдерам приймати більш обґрунтовані рішення.

Ліквідність на біржі забезпечується внаслідок активних учасників ринку, які регулярно розміщують ордери. Це підтримує динаміку торгів. Для успішної торгівлі важливо не тільки розуміти, що вона є, а й вміти оцінювати її рівень.

Яка ліквідність є гарною

Ліквідність компанії — це характеристика, що відображає її здатність розплачуватися за поточними зобов'язаннями та боргами. Хороший рівень свідчить про стабільне фінансове становище емітента. Щоб визначити, чи є платоспроможною компанія, розраховуються спеціальні коефіцієнти. Ліквідність поділяють на різні типи, котрим цей показник розраховують окремо.

1. Поточна ліквідність

Такий коефіцієнт оцінює здатність емітента покривати свої короткострокові зобов'язання з допомогою оборотних активів. Формула для його розрахунку:

коефіцієнт поточної ліквідності = оборотні активи/короткострокові зобов'язання.

Чим більше значення, тим вища здатність підприємства своєчасно оплачувати рахунки. Оптимальним є коефіцієнт 2. Якщо його значення нижче 1,5 це свідчить про проблеми з ліквідністю. Компанія може справлятися з оплатою своїх зобов'язань.

2. Швидка ліквідність

Цей коефіцієнт оцінює здатність компанії швидко реагувати на фінансові труднощі, не включаючи до розрахунку матеріальні запаси, які важко реалізувати без збитків. Формула, за якою розраховується показник:

Коефіцієнт швидкої ліквідності = (короткострокова дебіторська заборгованість + короткострокові фінансові вкладення + кошти на рахунках) / короткострокові зобов'язання.

Компанію можна оцінювати як стабільну, якщо цей коефіцієнт не опускається нижче за 1. Він показує, наскільки емітент готовий погасити борги у разі непередбачених труднощів.

3. Абсолютна ліквідність

По коефіцієнту можна будувати висновки, наскільки компанія здатна негайно погасити свої зобов'язання з допомогою лише коштів і короткострокових фінансових вливань. Формула його розрахунку:

коефіцієнт абсолютної ліквідності = (кошти на рахунках + короткострокові фінансові вкладення) / короткострокові зобов'язання.

Хороше значення для цього показника – вище 0,2. У цьому випадку можна говорити, що компанія має достатньо грошей, щоб покрити хоча б частину своїх короткострокових зобов'язань.

Як побачити ліквідність на графіку

Ліквідність на фондовому ринку визначають через її зони. Йдеться про зони на графіку, де було здійснено багато угод, тобто зосереджено багато ордерів на купівлю та продаж.

Зони ліквідності у трейдингу є ключовими рівнями ціни, на яких трейдери активно проводять операції. Це свідчить про високий інтерес до активу. Такі області можуть сигналізувати про ключові рівні, на яких ціна, ймовірно, розгорнеться або продовжить наявну тенденцію. На основі активності торгів, трейдери та інвестори можуть краще орієнтуватися на ринку, визначаючи оптимальні моменти для відкриття/закриття позицій.

Для визначення зони ліквідності варто взяти до уваги ділянки, де оборот угод раніше був високим. Також можна спостерігати за рівнями ціни, де ринок нерідко розгортався. Виявити їх можна за допомогою інструментів технічного аналізу, зокрема індикаторів обсягу.

Висновок

Ліквідність фінансового активу — ключовий показник, що відображає, наскільки швидко і легко можна продати або купити актив за ціною, що близька до ринкової. Розуміння цього показника та вміння визначати зони ліквідності допомагають трейдерам приймати виважені рішення. Хорошим вважається показник, коли підприємство здатне погасити свої борги без затримок і зайвих витрат. Чим вище коефіцієнт, тим стабільніше фінансове становище компанії, тим більше впевненості у кредиторів та інвесторів у її платоспроможності.