Що таке шорт-сквіз у трейдингу: пояснюємо простими словами

Шорт-сквіз — це ситуація на фондовій біржі, з якою знайомі багато досвідчених трейдерів. Про нього говорять, коли на ринку відбувається стрімке зростання ціни активу, спровоковане суттєвою кількістю закритих шортів. Трейдери, які ставлять падіння котирувань, змушені закривати свої угоди. Це створює додатковий попит на цінні папери, що призводить до подальшого подорожчання. Коротке стискання стає каталізатором для швидкого зростання ціни. Динаміку, що він створює, важливо розуміти кожному, хто займається торгівлею біржі.

Що означає шорт-сквіз

Щоб  з'ясувати, що являє собою сквіз на біржі, потрібно спочатку розібратися в таких поняттях:

  1. Довга позиція (лонг). Трейдер купує актив, розраховуючи, що його вартість зросте. Угода відкривається через покупку, а закривається у вигляді продажу. Торговець отримає дохід, якщо котирування демонструють зростання, або зазнає збитків, коли ціна впаде.
  2. Коротка позиція (шорт). У такій ситуації учасник ринку сподівається на зниження вартості акцій. При відкритті шорта він займає актив у біржі та одразу його продає. Коли котирування падають, трейдер викуповує цінні папери назад. Його дохід становить різницю між цінами. Відкриття угоди в цьому випадку відбувається через продаж, а закриття через покупку. Коли вартість активу продовжує висхідний рух, позиція стає збитковою.

Сквіз — це ситуація над ринком, що виникає тоді, коли учасники, які ставили падіння котирувань, змушені закрити свої угоди. Вчиняють вони таким чином, щоб мінімізувати збитки. В результаті ще більше збільшується попит на акції, як наслідок, підіймається їх ціна.

Механізм шорт-сквізу такий: коли котирування починають несподівано зростати, торговці, які відкрили позиції short, стикаються з потенційними збитками. Щоб уникнути маржин-колу (примусове закриття угод брокером), учасники ринку змушені купувати актив назад. Це створює додатковий тиск на попит, що призводить до подальшого висхідного руху і посилює ефект шорт-сквіза.

Як визначити шорт-сквіз

На наближення шорт-сквіза можуть вказувати різні ознаки. Серед них:

  1. Велика кількість коротких позицій над ринком. Якщо трейдери масово відкривають шорти (продають активи, розраховуючи на зниження їх вартості), це створює умови для short squeeze. У разі раптового зростання котирувань вони будуть змушені виходити з угод, що спричинить додаткове підвищення цін.
  2. Швидке зростання обсягу торгів. Коли актив починає привертати особливу увагу, це може бути сигналом до масового закриття коротких позицій. Така ситуація призведе до шорт-сквізу.
  3. Підвищення ціни запозичення активів. Якщо котирування починають висхідний рух, це вказує на те, що багато трейдерів тримають шорти. У результаті створюється основа потенційного сквіза при раптовій зміні ринкової ситуації.
  4. Позитивний фон новин. Хороші новини про компанію чи актив часто стимулюють попит, що супроводжується зростанням ціни.
  5. Збільшення середніх обсягів торгів, потім вказують технічні індикатори. Це говорить про підвищену увагу до активу, що може посилити тиск на трейдерів із короткими позиціями.

Такі ознаки можуть допомогти учаснику ринку своєчасно визначити ймовірність настання шорт-сквізу та відповідним чином скоригувати свою стратегію. Щоб скоротити ризики й не потрапити до такої ситуації, варто використати стоп-ордери. Вони забезпечать захист відкритої позиції short від повної ліквідації та зможуть запобігти емоційним рішенням. Можна також використовувати інструменти хеджування. У такому разі трейдери при вході в шорт хеджують його, відкриваючи лонг. Крім того, варто торгувати з низьким кредитним плечем, адже високе суттєво підвищує ризик збитків.

Що таке лонг-сквіз

Протилежна ситуація short squeeze — це long-squeez. Вона характеризується різким падінням ціни активу через масове закриття довгих позицій. Коли значна кількість трейдерів відкриває лонги, розраховуючи на зростання котирувань, може статися так, що вони почнуть знижуватися. За такої ситуації учасники ринку змушені закривати свої збиткові позиції, щоби мінімізувати втрати.

Механізм лонг-сквізу наступний: трейдери починають продавати актив, що створює додаткову пропозицію на ринку та посилює падіння ціни. Цей процес посилюється виконанням стоп-лоссів та примусовими ліквідаціями позицій. Як наслідок, акції падають ще швидше.

Лонг-сквіз часто супроводжується високою волатильністю ринку. Масовий продаж посилює низхідний рух цін, що може призвести до подальших втрат для трейдерів, які тримають довгі позиції.

Що відбувається після шорт-сквізу

Після шорт-сквізу, коли ціна активу швидко зростає, біржа може тимчасово обмежити можливість придбання. Це надає продавцям час, щоб закрити короткі позиції за фіксованою вартістю. Завдяки таким діям трейдери, що знаходяться у шортах, можуть уникнути подальших збитків, а також знизити ринкову напругу.

Як тільки більшість позицій short закрита, покупці починають продавати активи на піку рівня ціни. В результаті їх вартість може значно знизитися (часто на 50-70%) або повернутися до показників, що передували початку шорт-сквізу. Таким чином, після різкого зростання котирувань настає їхня корекція, і ринок поступово стабілізується.

Висновок

Сквіз у торгівлі це яскравий приклад того, як ринкова динаміка може несподівано змінити тренд. Таке явище показує, що навіть здавалося б, при передбачуваності ситуації зовнішні чинники можуть викликати стрімку зміну цін. Трейдери будуть змушені переглядати свої позиції.

Для успішної торгівлі важливо не лише розуміти механіку шорт-сквізу, а й вміти адаптуватись до умов ринку. Аналіз ситуації, грамотне управління ризиками та швидка реакція на зміни можуть стати ключовими факторами успіху при таких непередбачуваних обставинах.