Margin Call – що це таке простими словами?

Разом з багатьма потенційними перевагами маржинальна торгівля приносить додаткові ризики, серед яких знаходиться маржинальний виклик. Це здатне викликати у трейдерів масу негативних емоцій.  Це пов’язано з тим, що його помилково плутають із поняттям стоп-аута. З нашої статті ви дізнаєтеся про маржин колл і про те, що ви можете зробити, щоб уникнути його.

Що таке маржин кол простими словами?

На маржинальному рахунку трейдера знаходяться цінні папери, які частково викупив на власні кошти та частково покрив коштами, позиченими у брокера. При використанні акцій, якими ви володієте як заставою, вартість застави коливається в міру зростання або падіння ціни акцій. Але баланс маржинального кредиту залишається незмінним чи збільшується з нарахування щомісячних відсотків. Якщо власний капітал на вашому рахунку впаде нижче за мінімум, який встановлений брокером, на ваш рахунок буде виставлений маржин кол.

Маржин кол простими словами — це свого роду попередження, яке висуває брокер стосовно трейдера. Суть його в тому, що слід поповнити рахунок, щоб частина власного капіталу та відповідно загальна вартість рахунку зросла до мінімального значення, зазначеного у вимозі щодо обслуговування. Маржин кол виникає, коли знижується відсоток власного капіталу трейдера до рівня, який встановив брокер у своїх правилах.

Маржинальна вимога найчастіше сигналізує про те, що ціна акцій, що знаходяться на рахунку інвестора, зменшилась. Це може виникнути внаслідок того, що одна чи кілька позицій, що торгуються на ринку, просіли. У разі виникнення такої ситуації трейдеру потрібно буде поповнити свій рахунок, внісши додаткові кошти чи маржинальні цінні папери. Так він зможе збільшити обсяг доступних коштів. Або йому доведеться продати частину активів зі свого рахунку, щоб звільнити достатньо маржі та знову відповідати вимогам брокера. Якщо він не розв'язувати проблему браку маржі, брокер буде змушений закрити позиції автоматично.

Маржин кол — це важливе поняття на фінансових ринках, пов'язане із маржинальним інвестуванням. Воно актуальне для роботи з похідними фінансовими інструментами  — CFD, ф'ючерсами, а також з валютними парами та акціями.

Одна з найважливіших речей, які слід розуміти про маржинальні вимоги, полягає в тому, що брокерська компанія, послугами якої ви користуєтеся, на власний розсуд визначає, коли ви повинні збільшити власний капітал на своєму рахунку. Деякі фірми намагатимуться зв'язатися з вами, щоб повідомити про необхідність збільшення капіталу, але вони не зобов'язані цього робити. Незалежно від того, чи зв'язалася з вами компанія, чи ні, вона може вчинити самостійно певні дії щодо збільшення капіталу на вашому рахунку, якщо вирішить, що коштів недостатньо і розмір капіталу не корелює з можливими ризиками.  Це означає, що вона може негайно продати будь-які цінні папери на свій розсуд, незалежно від ваших фінансових зобов'язань.

Щоб уникнути маржинального «розпродажу», ви повинні повністю розуміти, що його викликає, а також знати, які кроки ви можете зробити, щоб мінімізувати ризик автоматичного продажу своїх активів.

Правило 4210 FINRA вимагає, щоб ви постійно підтримували на своєму маржинальному рахунку щонайменше 25% власного капіталу. Однак на практиці багато компаній ставляться до трейдерів суворо і вимагають, щоб вони підтримували не менше 30% вартості куплених акцій, а в деяких випадках значно більше. Ці вимоги можуть змінитися будь-якої миті, особливо у періоди сильної волатильності ринку. Тому важливо завжди зберігати пильність і уважно стежити за часткою власного капіталу на рахунку.

Як працює margin call?

Розглянемо ситуацію, коли інвестор робить купівлю цінних паперів з використанням маржинального рахунку. Це означає, що для оплати покупки він використовує комбінацію власних коштів та позикових коштів від брокера. Частка інвестора в цих інвестиціях є ринковою вартістю цінних паперів за вирахуванням суми, взятої в борг.

Нью-Йоркська фондова біржа (NYSE) та Управління регулювання фінансової індустрії (FINRA), яке регулює діяльність більшості брокерських фірм у США, вимагають, щоб інвестори підтримували мінімальний рівень власного капіталу на рівні 25% від загальної вартості цінних паперів при маржинальній купівлі. Це правило діє у трейдингу по всьому світу. У деяких випадках брокери можуть встановлювати вищі вимоги до рівня власного капіталу, наприклад, 50%, як ми й казали раніше. Розрахунок відсотка розраховується та визначається на їх розсуд.

Маржинальний кол може виникнути будь-якої миті, особливо якщо вартість активів на рахунку падає, що найчастіше відбувається у періоди ринкової нестабільності.

Як порахувати маржин кол

Стартова формула для розрахунку маржин кола виглядає так:

Margin Call Price = Початкова ціна покупки × (Початкова маржа / маржа обслуговування)

Де:

  • Initial Purchase Price  — ціна купівлі акції або інших цінних паперів;
  • Initial Margin — мінімальна сума, виражена у відсотках, яку інвестор має заплатити за акції; 
  • Maintenance Margin  — це сума капіталу, виражена у відсотках, яка повинна підтримуватись на маржинальному рахунку.

Щоб зрозуміти, коли баланс на рахунку трейдера досягне рівня, за якого буде потрібно внесення додаткових коштів для підтримки відкритих позицій, розглянемо наступний приклад із такими умовами:

  • початковий депозит — $1000
  • кредитне плече — 1:50

Трейдер відкриває позицію, купуючи 1 CFD-контракт на S&P 500, що торгується на рівні 4000 пунктів. Для відкриття цієї позиції необхідна маржа становитиме $80. А вільна маржа – $920.

На стартовій позиції всі доступні кошти на рахунку — це $1000, оскільки позиція поки що не приносить ні прибутку, ні збитків. У відсотковому співвідношенні рівень маржі буде 1250%, що набагато вище, ніж вимагає брокер.

Через деякий час ціна S&P 500 починає знижуватися, що призводить до виникнення збитків, що плавають. Трейдер вирішує не закривати позицію з надією на відновлення, але втрати продовжують зростати в міру падіння індексу.

Коли S&P 500 досягне рівня 3500 пунктів, збиток, що плаває, складе $500. Тепер кошти на рахунку $500, а рівень маржі дорівнює 625%. Якщо S&P 500 і далі продовжуватиме знижуватися, а трейдер не робитиме жодних дій, при досягненні рівня маржі 100% він отримає попередження. Брокер може автоматично закрити позицію, коли рівень маржі впаде до 50%, щоб захистити себе від подальших збитків.

Що робити у разі маржин колу?

Зазвичай інвестор має від двох до п'яти днів, щоб вжити заходів, якщо вартість його рахунку впаде до рівня, коли брокер виставить маржинальний виклик.

Брокери не зобов'язані повідомляти клієнтів про маржинальні вимоги, хоча більшість із них це роблять. У деяких випадках компанія може просто продати акції без повідомлення клієнта, щоб довести власний капітал рахунку до мінімальних вимог або вище. Зазвичай це відбувається на нестабільних ринках або за екстремального руху концентрованої позиції. Проте у багатьох випадках інвестори мають можливість вибирати спосіб та час, коли вони виконають умови маржин колу.

Трейдер може виконати свій margin call за допомогою таких способів:

  • внести на свій рахунок певну суму;
  • внести повністю оплачені акції, щоб перетворити маржу на вільну;
  • продати акцію.

Брокер може закрити всі відкриті позиції, щоб поповнити рахунок до мінімально необхідного значення, якщо інвестор не може виконати маржин кол, причому він має право провести таку операцію без згоди інвестора та додатково стягувати комісію.

Короткі висновки

Перш ніж відкривати маржинальний рахунок, інвестори повинні ретельно продумати, чи він їм потрібен. Більшості довгострокових інвесторів не потрібно торгувати з маржою, щоб отримувати солідний прибуток. Ці послуги аж ніяк не безплатні, оскільки брокерські компанії нараховують на них відсотки.

Але якщо ви прийняли рішення використовувати кошти брокера для торгівлі, існує кілька речей, які ви можете зробити, щоб керувати своїм рахунком, уникаючи маржин колу або бути готовим до нього:

  • переконайтеся, що ви маєте гроші, які ви можете негайно розмістити на своєму рахунку;
  • не відкривайте занадто багато торгових позицій одночасно. Чим більше відкрито, тим більше маржі використовується, що може призвести до її зниження. Це збільшує ймовірність маржин колу, особливо якщо за однією або декількома позиціями починають накопичуватися збитки;
  • вибирайте розмір позицій, що відповідає доступним коштам. Якщо відкривати одну занадто велику, ризик маржин колу буде таким самим високим, як і при одночасному відкритті безлічі менших позицій. Розмір кожної угоди має співвідноситися із загальним балансом на рахунку;
  • використовуйте стоп-лосс ордера. Будь-яку позицію слід супроводжувати стоп-лоссом, щоб обмежити можливі збитки. Закриття збиткової операції автоматично за допомогою стоп-лосса допоможе уникнути маржин колу і захистити кошти, що залишилися на рахунку.

І нарешті, дотримуйтесь елементарних правил мані-менеджменту. Це допоможе знизити ризики великих втрат при торгівлі над ринком цінних паперів, що своєю чергою зменшує ймовірність маржин кола.