Що таке акції блакитних фішок (Blue Chips)

Тим, хто тільки починає свою роботу на біржі й не знає, які інструменти вибрати, варто звернути увагу на акції блакитних фішок (Blue Chips). Вони належать до цінних паперів першого ешелону і є символом надійності та стабільності на фінансовому ринку. У світі фінансових інвестицій цей термін звучить із повагою. Варто розібратися, що таке блакитні фішки та що ще потрібно знати про них новачкам фондового ринку.

Що таке блакитні фішки простими словами

Блакитні фішки — це акції великих та відомих на світовому ринку компаній, які зазвичай мають високу капіталізацію. Під останньою мають на увазі кількість всіх цінних паперів емітента, помножене на їхню вартість. Серед переваг включення блакитних фішок у портфель варто виділити:

  1. Надійність. Ризик, що компанія, яка стабільно розвивається й здобула популярність у всьому світі, збанкрутує, є дуже малим. Акції лідерів ринку практично не втрачають вартості. Якщо це трапляється, то лише на короткий час, а ціна швидко відновлюється до попереднього рівня. Порушити стан справ може велика криза в галузі чи країні.

  2. Стабільний дохід. Такі емітенти часто виплачують дивіденди. Нерідко такі папери вибирають консервативні інвестори, які хочуть поступово та без ризиків збільшувати свій капітал. У довгостроковій перспективі такий підхід вигідніший, ніж ідея вкладатися в багато непередбачуваних акцій. Інвестори, які вирішили купити акції блакитних фішок, можуть розраховувати на стабільний прибуток протягом 10–15 років, якщо емітент сплачує дивіденди.

  3. Висока ліквідність. Щодня за такими цінними паперами відбувається великий обсяг торгів. Blue Chips можна легко придбати або продати. При цьому їхня ціна тримається на одному рівні тривалий час.

  4. Невисока волатильність цін на акції. Оскільки йдеться про великі компанії, спекулятивні настрої гравців на ринку не вплинуть на вартість ЦП. Котируваннями в цьому разі важче маніпулювати.

Якщо говорити про недоліки, то blue chips — це акції з невисоким потенціалом зростання. Навряд чи їхня ціна зросте в декілька разів. Це зумовлено тим, що корпорація вже досягла великого прогресу в розвитку, а її продукція зайняла свою нішу на ринку. Крім того, за акціями з блакитних фішок виплачуються середні дивіденди. Так, по ЦБ другого ешелону можуть проводитися вищі дивідендні виплати, але такі активи є більш ризиковими. Варто також врахувати, що не всі корпорації виплачують дивіденди. Деякі з них можуть спрямовувати свій прибуток на розвиток.

Що стосується блакитних фішок

Розпізнати дії blue chips учасник ринку може за такими особливостями:

  • впізнаваність, багаторічна успішна робота емітента на ринку;

  • регулярні дивідендні виплати протягом тривалого часу — такі компанії активно розвиваються, займають велику частку на ринку, що дає можливість їм ділитися прибутком зі своїми інвесторами;

  • високий рівень капіталізації емітента;

  • зацікавленість держави в розвиткові галузі, у якій працює емітент;

  • вузький спред ЦБ — невелика різниця між цінами купівлі та продажу.

Завдяки цим перевагам блакитні фішки привертають увагу трейдерів та інвесторів, зокрема великих фондів. Це й пояснює, чому за такими активами обсяг торгів є великим.

Емітенти з індексу дивідендних аристократів автоматично належать до блакитних фішок. До цієї групи входять емітенти, які стабільно проводять виплати дивідендів понад 25 років. При цьому вони можуть зростати. Дивідендні аристократи обов'язково є в індексі S&P 500, мають капіталізацію від $3 млрд і середньоденний обсяг торгів по ЦБ понад $5 млрд.

Список найкращих блакитних фішок надають багато які корпорації. На ринку Європи це компанії, що входять до індексу EURO STOXX 50. У тому числі Adidas, Airbus, Bayer, BMW, Mercedes-Benz Group, Philips, Siemens, Volkswagen.

Велику роль на фондовому ринку відіграє США, і багато розглянутих акцій саме звідти. Американські блакитні фішки визначаються індексом Dow Jones. Це всесвітньо відомі компанії, кількість яких обчислюється сотнями. До найвідоміших входять Johnson & Johnson, Berkshire Hathaway, JPMorgan Chase & Co., Cisco Systems, Coca-Cola, Microsoft, Nike, Alphabet, Amazon та ін.

Фондова біржа Токіо є третьою за величиною у світі. Рід діяльності більшості блакитних фішок у Японії — технології. Серед популярних азійських компаній першого ешелону варто виділити Hitachi, Nissan, Mitsubishi, Canon, Panasonic та ін.

Чому акції називають «блакитні фішки»

Термін «блакитні фішки» запозичений зі сфери казино, а саме з покеру. У цій картковій грі використовуються фішки, але найдорожчими є блакитні. Вперше назва була застосована в 1923 Олівером Гінгольдом — співробітником компанії, яка надалі стала Dow Jones. Під час розмови з колегою він згадав про операції, які відбулися по $200 та $250 за акцію (на той час це були великі гроші). Такі цінні папери він назвав «блакитними фішками» та захотів написати про них.

З того часу назва стала використовуватися для найдорожчих акцій. Сьогодні блакитними фішками називають найякісніші цінні папери.

Чи варто інвестувати в блакитні фішки

Акції blue chips вважаються найнадійнішими. Дивідендна дохідність цінних паперів американських компаній частіше вища за доларову прибутковість за облігаціями та ставками депозитів у банках. Їх варто вибирати новачкам, оскільки таке інвестування передбачає мінімальні ризики. Підходять блакитні фішки як для створення пасивного доходу, так і для спекулятивної торгівлі.

Перед тим як інвестувати в блакитні фішки, потрібно вибрати найкращий для цього спосіб. Так, можна вкластися в ETF — біржовий інвестиційний фонд, що містить блакитні фішки. Формувати портфель можна й самостійно, але це потребує додаткових витрат часу. Інвестору необхідно буде вивчити індекси, тенденції галузей та вибрати папери. Йому доведеться розібратися, які саме акції включати, як проводити їхню диверсифікацію по галузях і чи потрібно це робити, як ребалансувати портфель. Грамотно побудувавши інвестиційну стратегію, можна ефективно торгувати на фондовому ринку та отримувати дохід.

Як уже говорилося, блакитні фішки є основною складовою біржових індексів і відіграють важливу роль у їхній динаміці. За останніми можна оцінити стан економіки, конкретних секторів та галузей. Отримати перелік Blue Chips нескладно. Для цього необхідно переглянути наповнення таких індексів.

Висновок

Інвестування в блакитні фішки є привабливою стратегією для широкого кола інвесторів, причому як досвідчених, так і початківців. Ці акції є символом надійності та стабільності на фінансовому ринку. Вони можуть стати джерелом пасивного прибутку, а також підходять для трейдингу.

Працюючи на фондовій біржі, важливо ухвалювати обґрунтовані рішення. Тому перед інвестуванням у блакитні фішки необхідно ретельно вивчити фінансовий стан компаній, їхні перспективи на ринку та власні інвестиційні цілі.

Інвестування в блакитні фішки може бути одним із ключових елементів успішного формування інвестиційного портфеля, забезпечуючи стабільне зростання капіталу в довгостроковій перспективі.