Що таке ETF (інвестиційні фонди) та як це працює

ETF — один із найдоступніших на сьогодні біржових інструментів. Він підходить для новачків, які не знають, які активи інвестувати і як краще це зробити. Цей метод інвестування вимагає від учасника ринку самостійного збору цінних паперів. Розповідаємо, що таке ETF, які переваги та особливості інструменту, а також про те, як ним користуватися.

ETF: що це простими словами

Exchange Traded Fund (ETF) – це біржовий інвестиційний фонд, до складу якого можуть входити активи різних компаній. По суті, він є готовим портфелем. До нього можуть входити цінні папери, нафта, золото і навіть кава. Збирають активи за біржовим індексом, який визначають за різними критеріями — місцеперебування компаній, сфера їхньої діяльності, набір активів, рівень капіталізації та ін. Інвестори можуть придбати частки у фондах, які називаються паями. Ціна в такому разі прив'язана, як правило, до одного із біржових індексів. Тому фонд ще називають індексним. 

Якщо, наприклад, якийсь фонд володіє акціями 10 найбільших компаній США, а інвестор купує активи цього фонду, він побічно стає власником цінних паперів кожного з цих емітентів. Учасник ринку може отримувати дивіденди або ціна акцій підвищуватиметься завдяки реінвестуванню дивідендних виплат, якщо вони передбачені.

Принцип роботи ETF

Фонди визначають для себе стратегію і згідно з нею купують певні активи. Як мовилося раніше, портфелі можуть містити акції великих компаній, облігації, товари, інші фонди чи його комбінації, охоплюючи різні країни, сектори економіки. Після формування ETF випускаються паї. З ними можна вільно здійснювати угоди на біржі, подібно до акцій.

Ціна ETF залежить від вартості активів у ньому та кількості паїв. Так, якщо акція одного емітента коштує $5, а іншого $12, то загальна вартість складе $17. Коли фонд випустив 100 паїв, то ціна одного дорівнюватиме $0,17. У вартість також включено збір за керування, що стягується керівником. Він також відповідає за вибір активів і стежить за дотриманням інвестиційної стратегії фонду.

Ринкова вартість частки ЕТФ може відрізнятись від розрахункової, що визначено попитом та пропозицією інвесторів. Якщо фонд популярний серед учасників ринку, ціна може зрости вище за справедливу. Коли ж інтерес до фонду низький, вона може впасти нижче за розрахункову вартість активів усередині фонду. Зазвичай між ринковою ціною та розрахунковою чи справедливою  різниця невелика. Цю стабільність забезпечують маркетмейкери, які можуть будь-якої миті купити/продати паї. Якщо вони помітять значне відхилення ринкової ціни від розрахункової, втрутиться, купивши паї. Після цього виставить їх на торги ближче до справедливої ​​вартості.

Переваги та недоліки інвестування в ЕТФ

Переваги ETF визначають високу їхню популярність. В тому числі:

  1. Доступність. Ціна на акції відомих компаній може становити $2-3 тис. Щоб включити їх у портфель, потрібні великі вкладення. ETF фонди – це можливість інвестувати у такі компанії з меншими витратами. Цінні папери в цьому випадку коштують частіше від кількох десятків до кількох сотень доларів, і інвестору не знадобиться значний капітал. Інвестувати можна навіть малу частину заощаджень. У цьому випадку інвестор стає співвласником активів, що належать фонду. Пропорція визначається інвестованою сумою. 
  2. Економія часу. Якщо згадати про фонд, який володіє акціями 10 компаній, то треба розуміти, що при самостійному збиранні цінних паперів довелося б спостерігати за цими емітентами та оцінювати їхні звіти, новини та інше. Для цього потрібен час. Якщо говорити про ETF, то всі акції знаходяться в одному «кошику». Переглядати квартальні звіти однієї з компаній не має сенсу.
  3. Диверсифікація. Інвестування в ETF фонди дозволяє вкладатися в активи емітентів із різних галузей. Замість однієї дорогої акції можна придбати до двох десятків таких активів. Це дозволяє провести ефективну диверсифікацію ризиків. При цьому інвестору не потрібно періодично ребалансувати свій портфель. За нього це зроблять професійні керівники, які дотримуватимуться заявленої фондом стратегії.
  4. Можливість вкладатись у галузь без особливого її розуміння. За бажання, наприклад, інвестувати в телеком-бізнес, постає питання — акції яких компаній вибрати. Nokia? Huawei? Так, ці компанії випускають не лише смартфони. Така сама проблема може виникнути, якщо є бажання вкладати кошти у дорогоцінні метали. У будь-якому випадку потрібно ретельно вивчати галузь. Інвестиції в ЕТФ не передбачають вивчення кожної компанії. Це вже зробили спеціалісти, які створювали фонд. У нього включені найкращі варіанти.
  5. Скорочення ризиків. Вкладатися в одну компанію небезпечно. Іноді емітенти не можуть утримати стабільність на ринку. При інвестуванні в ETF прибутковість акцій одних компаній може перекрити збитковість активів інших.
  6. Економія на комісії та податках. Якщо в інвестиційний портфель включено 10 акцій різних підприємств, то угоду з кожної їх передбачені деякі відрахування брокеру. При володінні ЕТФ із десятком цінних паперів усередині інвестор платить за одну угоду. Якщо на цінні папери нараховуються дивіденди, доведеться сплатити податок. При купівлі цінних паперів у складі біржового фонду власника звільнено від подібних зборів.
  7. Прозорість. Керівники надають звітність про свої дії та інформацію про структуру цінних паперів. Це дозволяє інвестору бути впевненим у своїх вкладеннях.

Хоча інвестування в ETF фонди має різні переваги, не позбавлений такого інструменту та недоліків. В тому числі:

  1. Неможливість проводити склад фонду. ЕТФ іноді відмовляються від якогось цінного паперу всередині індексу та замінюють його на інший. Вплинути на рішення інвестор не в силі. Він може лише спостерігати, які активи входять до складу фонду. 
  2. Відсутність можливості керування. Якщо буде ухвалено рішення про закриття ETF, акції продаються, а отримані гроші розподіляються між інвесторами. Останнім доведеться змиритись із такою ситуацією. Права голосу вони не мають, але свої гроші вони збережуть.
  3. Відсутність гарантії на прибутковість. Падіння індексу спричиняє падіння паїв фонду. Багато інвесторів вкладаються в ETF у довгостроковій перспективі. Це дозволяє нівелювати тимчасові просідання активів. У разі банкрутства біржового фонду інвестор може втратити гроші. Ризики державою не застраховані.

ETF фонди надають чудові можливості для диверсифікації портфеля, проте потребують уважного підходу до вибору та обліку потенційних ризиків. У жодному разі вкладати у фонди всі вільні гроші не варто. Потрібно пам'ятати, що торгівля на фондовому ринку завжди пов'язана із ризиками. 

У чому різниця між ETF та ПІФ

ПІФ (пайовий інвестиційний фонд) та ETF – форми колективного інвестування. Капітал першого та другого складається із внеску інвесторів. Керівники вкладають їх у різні інструменти. Інвестори одержують свою частку доходу. Спільними рисами є низький поріг входу, диверсифікація портфеля, відсутність можливості управління активами. Мають ці інструменти й відмінності. Серед головних із них:

  1. Гнучкість укладання угод. При інвестуванні в ETF можна продати свої паї, як інші активи на біржі. Купівля/продаж здійснюється через брокера та може бути здійснена миттєво протягом торгової сесії. Що стосується ПІФ,  такі дії можливі лише через керівника, що робить процес тривалішим.
  2. Ліквідність активів. Паї ЕТФ торгуються на біржовому ринку та можуть бути продані у будь-який час. Для цього інвестору слід виставити заявку на продаж. Це дозволяє миттєво одержати гроші замість своєї долі. З ПІФами ситуація інакша: інвестор має можливість продати свої паї тільки після закінчення робочого дня. Їхню вартість можна визначити на основі ціни чистих активів ЕТФ на час закінчення торгової сесії.
  3. Можливість кредитування. Інвестори не можуть застосовувати торгове плече для покупки паїв ПІФів. У той самий час активи біржового фонду можна використовувати для маржинальної торгівлі. Це дозволяє інвесторам використовувати позикові кошти для збільшення обсягів своїх позицій та, відповідно, потенційного доходу.
  4. Комісійні та витрати. Продаючи частку в ПІФі, варто бути готовим до додаткової комісії, як-от надбавки при придбанні, знижки при продажу та плата за управління, незалежно від доходу, ці збори можуть досягати 4–6%, навіть коли інвестор зазнав збитків. Комісія при обслуговуванні портфеля ETF значно нижча, зазвичай менше ніж 1%.
  5. Прогнозованість стратегії інвестування. Керівники ПІФами мають можливість періодично переглядати та змінювати склад портфеля, що може впливати на результати інвестицій. Стратегії при інвестиціях в ETF найчастіше не змінюються. Ці фонди переважно прагнуть дотримуватися певного індексу чи стратегії.

Вибір між ПІФом та ETF залежить від переваг інвестора. При цьому варто врахувати, що існує суттєва різниця у законодавчих нормах, що регулюють ПІФи та ETF. Так, резидент України не може стати учасником пайового фонду, зареєстрованого у США. Водночас цінні папери американських ETF можна вільно купувати на закордонних біржах без обмежень.

Як інвестувати в ETF

ЕТФ торгуються на біржовому ринку подібно до стандартних цінних паперів. Їх можна купити/продати протягом торгової сесії, коли захочеться. Знаючи, як вибрати ETF, можна ефективно керувати своїм інвестиційним портфелем. Все залежить від інвестиційних цілей та стратегії. Основні кроки процесу вибору:

  • визначення інвестиційних цілей — варто визначити, чи є бажання інвестувати у конкретний сектор економіки, регіон чи товар;
  • дослідження доступних ЕТФ — щоб знайти відповідний варіант, потрібно використовувати фінансові платформи та ресурси;
  • оцінка показників біржового фонду – необхідно подивитися на минулу продуктивність, коефіцієнти витрат та волатильність;
  • перевірка базових активів — варто дізнатися, які види їх входять до складу і як вони можуть вплинути на інвестиційний портфель.

Наступне питання, яке потрібно усвідомити після вибору ЕТФ, як інвестувати у біржовий фонд? Для цього необхідно відкрити закордонний рахунок у брокерської компанії, знайти потрібний ЕТФ та виставити ордер на покупку. Певні фонди легко придбати на українській фондовій біржі. Однак у закордонних брокерів вибір ETF значно ширший, і ризики можуть бути нижчими. Придбання цінних паперів через брокерів є найнадійнішим.