Хибний пробій рівня у трейдингу. Як торгувати хибний пробій

Однією з найпоширеніших стратегій роботи на фондових біржах є торгівля на пробоях горизонтальних рівнів підтримки, опору чи похилих ліній тренду. Вона передбачає відкриття угоди на його початку, що дозволяє отримати гарний прибуток. Але часто буває, що вартість повертається за пробитий рівень. Подібні ситуації можуть стати пасткою для учасників ринку особливо недосвідчених. Але вміло розпізнаний помилковий пробій дозволить не лише уникнути збитків. Він може бути важливим сигналом розвороту ринкового тренду.

Розповідаємо, що таке та як торгувати хибний пробій. Використовуючи правильно цей інструмент, легше приймати обґрунтовані рішення та покращити результати своєї торгівлі.

Що таке помилковий пробій у трейдингу

Коливання котирувань активів нерідко створюють на свічковому графіку цінові рівні. Помітити їх може навіть недосвідчений трейдер. Більшість учасників ринку виставляє там відкладені ордери на купівлю/продаж і очікують на пробій — виходу котирувань за межі рівня. У цьому випадку ордери активуються. Трейдери ж чекають на прискорення тренду. Якщо ціна продовжує рухатися у його напрямі, можна сказати, що стався справжній пробій. Але за недостатнього імпульсу вона може повернутися в канал — сформований раніше діапазон цінового рівня. У цьому випадку можна припустити, що стався хибний пробій.

Новачки часто роблять помилку, входячи в угоду в момент прориву. У цей час передбачити подальший рух котирувань складно. Тому для кожної угоди треба застосовувати ряд фільтрів. Як рівень можуть служити:

  • горизонтальний рівень підтримки та опору;
  • межа формації графічного патерну;
  • круглі психологічні рівні;
  • трендові лінії, рівні Фібоначчі та ін.

Хибний прорив має сленгову назву — «збір стопів». Це означає, що досягаються захисні ордери трейдерів, розміщені одразу за рівнем.

Слід зазначити, що помилковий пробій, проти справжнього, трапляється частіше. Щоб розібратися в них, слід розуміти причини виникнення сигналів. Так, появу проривів легко пояснити стандартним протистоянням між покупцями та продавцями. Вони можуть бути наслідком дій деяких маркетмейкерів, які спеціально впливають на котирування. Це дозволяє викликати масове спрацьовування стопів. Трейдери, потрапляючи в пастку, зазнають збитків. Вони вважають, що якщо не відкрити угоду прямо зараз, то дохід буде втрачено. Учасники ринку піддаються емоціям, не встигнувши підтвердити істинність спрямування ціни.

Типи помилкового пробою рівня: які є

У трейдингу існує кілька типів хибних проривів, які нерідко збивають з пантелику навіть досвідчених трейдерів. Розглянемо деякі з них:

  1. Класичний. Як правило, містить до 4 свічок. Коли ціна підходить до лінії опору/підтримки, її поведінка стає агресивною, через що новачки піддаються емоціям. Вони практично впевнені, що котирування продовжать рухатись у потрібному напрямку, але цього не трапляється.
  2. Консолідація (прорив торговельного каналу). У багатьох випадках значний рух котирувань завершується тим, що їхня динаміка триває в горизонтальному діапазоні. Кожна з меж бокового руху може закінчитися хибним проривом. Учасник торгів робить помилку, входячи в позицію у його напрямку. Але котирування можуть продемонструвати розворот та опуститися у канал. Угода закриється по стоп-ордеру. Важливо дочекатися, коли ціна закріпиться під або над пробитою межею діапазону. Відкривати угоду потрібно тоді, коли вона відіб'ється від рівня та почне зворотний рух. Також можна дочекатися закриття котирувань вище за пробиту лінію, отримати підтвердження їх руху в напрямку прориву.
  3. Фейк. На графіку цей вихід за рівень зображується як свічка з довгим ґнотом (тінню), у якого формується бар. Важливо розібратися у ситуації. Для цього потрібно оцінити місце закриття свічок протягом торговельної сесії. За умови, що така ситуація трапилася на денному рівні та закриття ринку вище не спостерігалося, можна з високою ймовірністю прогнозувати потужний відкат.

За способом пробою можна виділити такі види помилкових проривів:

  1. Прості. Має вигляд поодинокої свічки, що закривається за рівнем, з негайним подальшим розворотом.
  2. Складні. Утворюються на кількох свічках. Ціна намагається закріпитися за лінією підтримки / опору, що передбачає наявність 3-4 свічок або навіть більше. Іноді утворюється розворотний патерн у вигляді М- або W-видного сигналу.
  3. Прокол рівня. На певному проміжку часу має вигляд шпильки. Свічка з тінню пробиває рівень підтримки/опору, але, не дочекавшись закриття, переходить назад за нього. На коротших проміжках такий напрямок ціни може бути сприйнятий як простий або складний помилковий пробій.

Розуміння та вміння розпізнавати ці типи проривів допоможуть учаснику торгів уникнути угод зі збитком та приймати більш обґрунтовані рішення на біржі.

Як визначити хибний пробій у трейдингу: критерії та передумови

Щоб не зазнавати збитків, трейдеру слід мати уявлення, як визначити помилковий пробій. Для цього потрібно враховувати такі ознаки:

  1. Об'єм торгів. При хибному прориві часто він низький. Коли ціна пробиває рівень опору або підтримки при невисокому обсязі торгів, це може свідчити, що рух недостатньо сильний для продовження тренду.
  2. Поведінка свічок. Трейдеру потрібно уважно оцінити цей критерій. Наприклад, якщо котирування пробивають лінію опору, але свічка закривається нижче за нього, це може вказувати на можливий помилковий сигнал.
  3. Підтвердження іншими індикаторами. Застосування таких інструментів, як RSI, MACD або обсяги може допомогти підтвердити або спростувати сигнал.
  4. Тимчасові рамки. Коли котирування виходять за рівень на коротшому проміжку часу, але не підтверджуються на більш тривалому інтервалі, це може вказувати на помилковість сигналу.

Звернути увагу потрібно також на передумови до пробою. Так, значний вплив на поведінку ринку мають фундаментальні чинники: економічні новини, звіти про прибутки компаній, геополітичні події та ін. Визначити ймовірність пробою дозволить також розуміння напряму та сили тренду. При справжньому прориві накопичення спостерігається перед рівнем. Зробити пробій більш ймовірним може висока волатильність ринку. Однак варто розуміти, що в подібній ситуації ризик хибного прориву дуже великий.

Як відрізнити хибний пробій від сьогодення: ключові методи

Зрозуміти, помилковий або справжній пробій часто буває непросто. Як правило, трейдери усвідомлюють, що стався «збір стопів» вже після торгівлі. Виявити це за обсягами нелегко. Важливо звертати увагу не лише на них, а й на силу імпульсу, а також те, в яку позицію вдалося зіграти.

Сенс хибного пробою — заплутати учасника торгів та сформувати ілюзію справжнього прориву, тобто ситуації, коли здається, що позиція вистрілить, але рух не продовжується. І хоча розпізнати такий сигнал часто нелегко, а іноді й нереально, важливо підготуватися морально та фінансово до нього, а також передбачити можливі ризики.

Можна також брати до уваги ознаки справжнього пробою. Деякі трейдери вважають, що на нього вказують закриття свічки за пробитими рівнем/лінією, як і наступних 3-4 свічок. Така ситуація може вказувати на закриття ціни та високу ймовірність подальшого руху. У деяких випадках цей варіант працює, однак слід пам'ятати, що завжди є «але»:

  1. Якщо пробій стався на тлі потужного імпульсу, то за 3-4 свічки потенціал руху котирувань у його напрямку може бути вичерпаний.
  2. Навіть якщо після них підтверджено істинність прориву, котирування найпотужнішим імпульсом можуть повернутися за пробитий рівень або лінію. У багатьох випадках така ситуація спостерігається, коли ціна так і не спромоглася утримати свій потенціал.

Щоб розпізнати справжній пробій рівня в трейдингу необхідно також оцінити ситуацію, яка передувала прориву. Як правило, раніше ціна знаходиться в горизонтальному або похилому каналі. Вважається, що коли рух після нього має не менше 1/3–1/2 його ширини, то вірний прорив.

Найбільш перевіреним методом підтвердження правдивості прориву вважається формування патерну «пробій — тестування — рух». Виглядає так: після прориву рівня/лінії відбувається повернення ціни та їх тестування. Коли воно невдале, котирування розвертаються у напрямку пробою, після чого вже спостерігається справжній рух. Відкривати позицію потрібно, коли вона вже почалася, зазвичай на рівнях після сформованого прориву локальним екстремумом. Цей метод добре спрацьовує завдяки типовій поведінці більшості трейдерів, які часто виставляють заявки на сильні рівні.

Якщо не вдалося ідентифікувати пробій як істинний, найімовірніше, він є хибним. В цьому випадку з'являється можливість заробити на зворотному русі ціни.

Висновок

Хоча у книгах часто описують хибні пробої як невдалі спроби продавців чи покупців (переважно так і є), для ефективної роботи на біржі необхідно йти далі цього загального уявлення. Успішний трейдер повинен вміти оцінювати потенціал розвороту і не входити до угоди під час першого руху. Важливо усвідомлювати різницю між хибними та справжніми пробоями. Тому необхідно засвоїти теоретичні знання та попрактикуватися у їх застосуванні для ефективної торгівлі на ринку.